Друкувати цей розділДрукувати цей розділ

23. ЕЛЕМЕНТИ ІIІА ГРУПИ. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

23. ЕЛЕМЕНТИ ІIІА ГРУПИ. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

23.3. Застосування алюмінію та його сполук

Металічний алюміній використовують як відновник при добуванні деяких металів методом алюмотермії, який запропонував у 1865 р. М.М. Бекетов (Росія). Зараз цей метод використовують для одержання хрому, ванадію, марганцю. З металічного алюмінію виготовляють фольгу (пакувальний матеріал), електричні дроти, посуд, “срібну” фарбу.

У сплавах з іншими металами алюміній застосовують у машинобудуванні. Сплави алюмінію – легкі і стійкі до дії води та кисню повітря. Найпоширеніші сплави алюмінію – дюралюміній (від назви м. Дерен (Німеччина), де вперше було розпочате його промислове виробництво) – Al–Cu–Mg; силумін – Al–Si. Їх використовують у літакобудуванні.

Алюміній оксид (корунд), який за твердістю поступається алмазу, карборунду (SiC) та ельбору (BN) використовують для виготовлення абразивних матеріалів (шліфувальні круги, наждачний папір). Корунд з домішками іонів металів утворює дорогоцінні камені: сапфір (домішки іонів заліза і титану), рубін (хрому). Зараз налагоджене штучне добування рубінів та сапфірів, які широко використовують у різних галузях техніки (годинники “на 15 каменях”).

Алюміній гідроксид входить до складу препарату Алмагель (у суміші з магній гідроксидом).

Сульфат та гідроксид алюмінію використовують для очистки води. Алюмокалієвий галун KAl(SO4)2∙12H2O використовують при дубленні шкір, фарбуванні тканин.