Економіко-географічна характеристика регіонів та країн світу

3. Великобританія

Географічне положення. Країна розташована на острові Великобританія, північно-східній частині острова Ірландія та групі сусідніх малих островів. Площа країни – 245 тис.км2. Офіційна назва - Сполучене Королівство Великобританії та Північної Ірландії. До її складу входять чотири основні історико-географічні області: Англія як основне ядро держави і також приєднані до неї Уельс, Шотландія та Північна Ірландія (Ольстер). На заході держава межує з Ірландією. А найближчі материкові сусіди - Франція і Бельгія.

Велика Британія є також центральною державою Співдружності - політичного та економічного об'єднання країн і територій, що раніше входили у Британську імперію (49 держав і території). До складу Співдружності входять домініони (Канада, Австралія, Нова Зеландія та залежні від них території).

Велика Британія - конституційна монархія. Очолює державу королева. Глава уряду - прем'єр-міністр. Законодавча влада належить парламенту, який складається з Палати лордів і Палати общин.

Природно-ресурсний потенціал. Клімат Великої Британії характеризується м'якою вологою зимою, прохолодним і вологим літом. Лише південь і південний схід придатні для вирощування всіх сільськогосподарських культур помірного поясу.

Корисні копалини в країні досить обмежені – є родовища кам'яного вугілля, залізної руди, а також руд кольорових металів. На континентальному шельфі Північного моря відкрито нові потужні родовища нафти і газу, що вивели Сполучене Королівство на перше місце в Західній Європі за наявністю енергетичних ресурсів. Країна володіє значними запасами вапняків.

Близько 20 % території Великої Британії займають ліси, гористі місцевості, болота. Решта поверхні освоєна і використовується для сільськогосподарських угідь і під населеними пунктами, промисловими зонами, комунікаціями.

Населення. Чисельність населення країни станом на 2012 р. становить 63,2 млн. осіб. Основу сучасної англійської нації становлять племена англосаксів. Англійців сьогодні - 81 %, шотландців - 10%, ірландців - 4 %, уельсців (валлійців) - 2 %, індусів - 1 %, інших народностей (переважно вихідці із держав Співдружності) - 3 %. В Англії проживає понад 30 тис. українців.

Серед релігій переважає християнство. Англійці сповідують англіканську віру, ірландці - католицьку, шотландці - пресвітеріанську. Досить поширені мусульманство, а також інші вірування.

Для Великої Британії здавна характерним є низький приріст населення. Відбувається старіння нації. Населення віком понад 60 років становить 21 % (2008 р.). Середня тривалість життя на 10 років більша, ніж у світі загалом, але дещо нижча, ніж у сусідніх західноєвропейських країнах - 74,5 років у чоловіків і 79,8 років - у жінок.

Переважає міський тип розселення: 89 % населення - жителі міст, причому майже половина з них проживає у великих містах і міських агломераціях. Найбільш урбанізованою є південно-східна і центральна частини країни - між містами Лондон, Бірмінгем, Ліверпуль, Манчестер і Лідс. Поза цими агломераціями знаходяться ще три великі центри розселення: Ньюкасл, Глазго і Белфаст. Найбільшими містами Великобританії є Лондон (7,6 млн. осіб), Бірмінгем (2,3 млн. тис. осіб), Манчестер (2,3 млн. осіб), Лідс (1,5 млн. осіб), Ліверпуль (0,9 млн. осіб).

Середня щільність населення - 242 особи/км2.

Сучасна структура господарського комплексу. Велика Британія відноситься до високорозвинених постіндустріальних країн світу.

У господарстві переважає сфера послуг - 71 % ВНП, на промисловість припадає 28 %, на сільське господарство - 2 %.

За рівнем ВНП Велика Британія змістилася на п'яте місце у світі. У фінансовій сфері Лондон продовжує надійно займати друге місце у світі, поступаючись лише Нью-Йорку.

Промисловість Великої Британії характеризується зростанням високотехнологічних галузей промисловості, а саме: електротехніки і телекомунікацій, авіа- і аерокосмічної промисловості, деяких галузей хімічної промисловості (нові матеріали, біотехнології, фармацевтики).

Нафтопереробна промисловість Великої Британії в основному створена після війни. Потужні заводи розташовані в гирлі Темзи, поблизу Саутгемптона, біля берегів Уельсу, вздовж Манчестерського каналу, в Шотландії.

Використання нафти у паливно-енергетичному балансі Великої Британії призвело до зменшення видобутку вугілля. Найбільші запаси енергетичного вугілля зосереджені в Йоркширському кам'яновугільному басейні, де видобувається 60 % усього вугілля країни, причому його видобуток утричі дешевший, ніж в інших басейнах країни. Нортумберленд-Даремський басейн, що забезпечує трохи більше 10% видобутку, виділяється якіснішим коксівним вугіллям. Однак умови роботи тут складні через малу потужність вугільних пластів. Ще один кам'яновугільний басейн - Південно-Уельський - відомий своїми антрацитами.

Природний газ використовується не лише як паливо, а й як важлива сировина хімічної промисловості. В 2008 р. його було видобуто більше 100 млрд м3.

Великобританія експлуатує прибережні газові родовища Північного моря. За рівнем видобутку природного газу вона входить до четвірки найбільших країн світу. Газопроводи із морських родовищ прокладені до Східної Англії, а звідти - до магістрального газопроводу Лондон-Ланкашир і далі в інші райони країни.

На базі власних та привізних енергоносіїв у Великій Британії розвинулась потужня електроенергетична промисловість. У 2008 р. вона виробила 395 млрд. кВт/г електроенергії і зайняла за цим показником восьме місце у світі. Основою енергетичної галузі є теплоелектростанції. Частка АЕС становить 10 %.

У металургійній промисловості Великої Британії важливе місце відводиться чорній металургії, яка залишається важливою галуззю промисловості, хоча обсяги виробництва чавуну і сталі зменшуються. Виплавка стані проводиться передовими киснево-конвертерним і електроплавильним способами. Як і більшість розвинених країн світу, Великобританія нині спеціалізується на виробництві якісної сталі і складних видів прокату.

Галузь забезпечена власним коксом, але крім марганцю і легуючих металів імпортує майже всю необхідну залізну руду.

У Великій Британії традиційно метал виплавлявся поблизу вугільних басейнів (Південно-Уельського, Північно-Східного, Шотландського, Ланкаширського) у Західному Мідленді і поблизу залізнорудних родовищ (Комберлендського, Лінкольширського, Нортгемптонширського).

Серед країн Європи Велика Британія замикає п'ятірку найбільших виробників чорних металів (після Російської Федерації, Німеччини, Італії та України), у світі вона займає одинадцяте місце.

Кольорова металургія Великої Британії переважно орієнтується на переробку привізних неочищених металів і брухту. З власної сировини в незначних кількостях видобувають тільки олово і вольфрам, практично повністю задовольняючи власні потреби.

За останні десятиріччя зросло виробництво алюмінію. За його виробництвом Велика Британія займає 11 місце в світі.

Хімічна промисловість орієнтується на власну і привізну сировину (вуглехімія, нафтохімія, основна хімія), зростає значення пластмас, синтетичних смол і волокон.

Хімічна промисловість найбільшого розвитку досягнула у повоєнні роки, коли вона базувалася на місцевих коксохімічних продуктах, кам'яній солі і частково - на імпортній мінеральній сировині. Розвиток нафтопереробної промисловості сприяв швидкому становленню синтетичної хімії. Завдяки цьому галузь займає провідні позиції у світі. Так, за виробництвом синтетичного каучуку Велика Британія займає сьоме місце у світі, за виробництвом автопокришок - десяте.

Головним районом розміщення хімічної промисловості є Південний Схід та Ланкашир. Нафтохімія наближена до портових міст, куди надходить як вітчизняна, так і імпортна нафта. Виробництво мінеральних добрив розраховане на потреби споживача (Південний Схід, Йоркшир).

Машинобудування є провідною галуззю британської економіки. Основними його секторами є загальне, електротехнічне (включаючи електроніку) і транспортне машинобудування.

За вартістю продукції і кількістю зайнятих перше місце займає загальне машинобудування, що включає виробництво промислового обладнання, будівельної техніки, підіймально-транспортних, сільськогосподарських машин, передусім колісних тракторів. За виробництвом різного сільськогосподарського обладнання Велика Британія займає одне з перших місць в світі.

Велика Британія утримує лідерство за випуском автомобілів вищого класу "Роллс-Ройс", "Ягуар", 70 % з яких експортується. У цій галузі домінують такі компанії як "Ровер", "Форд", "Пежо-Талбот" та три японські компанії "Ніссан", "Тойота", "Хонда".

Швидкими темпами розвивається авіаракетно-космічна промисловість, що займає третє місце серед розвинених країн світу, після США і Франції. Найбільшою англійською компанією в цій галузі є "Брітіш Аероспейс", що є другою у світі за виробництвом літальних апаратів.

Електротехнічна і електронна промисловість представлені виробництвом комп'ютерів, засобів телекомунікації.

Важливе місце в економіці країни займає харчова промисловість. Країна виділяється виробництвом шотландського віскі, джину і молока.

Легка промисловість. Ця галузь упродовж століть була провідною і до Першої світової війни знаходилась поза конкуренцією. Сильний спад у 30-х роках XX ст. підірвав позиції галузі настільки, що Велика Британія поступово перетворилася з постачальника бавовняних і навіть вовняних тканин у їх імпортера. Британські фірми належать до провідних виробників тканин, килимів. Основним районом бавовняної промисловості є Ланкашир, вовняної - Йоркшир, лляної - Північна Ірландія, трикотажної - Східний Мідленд.

В сільському господарстві Великої Британії важливою галуззю стало тваринництво, де виробляється більше двох третин сільськогосподарської продукції. Тваринництво Великої Британії має молочний напрямок. Цьому сприяють наявність природних пасовищ і сінокосів, що на значній території використовуються цілорічно, а також високий попит на молочну продукцію. Значна частина молока, що виробляється у приміських зонах великих міст та агломерацій, реалізується у свіжому вигляді. На віддалених від міста молочних фермах молоко переробляють, що дає змогу транспортувати його на значні відстані.

У Великій Британії поголів'я свиней сягає майже 8 млн. голів. Традиційною галуззю її тваринництва є вівчарство. Воно має вовняну і м'ясну спеціалізацію.

Високопродуктивним є рослинництво. Вирощують картоплю, цукрові буряки та ін.

Транспорт. Серед різних видів транспорту найважливішим для Великої Британії є морський.

Британський морський флот за тоннажністю займає друге місце у Європі. На нього припадає близько 90 % обсягу і дві третини вартості вантажообігу держави. Велика Британія має широку мережу морських портів. Найбільшими серед них за вантажообігом є порти Лондона, Ліверпуля, Манчестера, Белфаста.

Залізничний транспорт виконує 20 % вантажообігу всередині країни. Протяжність колій помітно скорочується.

Зростає значення автомобільного транспорту, вантажообіг якого щонайменше у 8 разів перевищує залізничні перевезення. Країна має густу мережу автомобільних шляхів. Найважливішою автомагістраллю є Лондон - Бірмінгем - Манчестер - Глазго.

Внутрішній водний транспорт втратив своє колишнє значення. Нині більшість каналів, що з'єднують річкову систему Великої Британії, мало використовуються для судноплавства, за винятком поглиблених естуаріїв великих річок.

Особливу роль в господарстві країни відіграє трубопровідний транспорт, що використовується для постачання нафти, природного газу з свердловин шлейфу Північного моря до споживачів. Трубопроводи прокладаються морським дном, що вважається складним технологічним процесом навіть у сучасних умовах.

Важливе міжнародне значення має повітряний транспорт. Через аеропорти Великої Британії здійснюються міжнародні авіарейси між Європою і США, а також між країнами Північної і Південної Європи та Північної Африки. Головним міжнародним аеропортом країни є Лондон (Хітроу, Ґатвік), через які щорічно перевозиться близько 80 млн. пасажирів.

Зовнішні економічні зв'язки. Традиційно Велика Британія ввозить товарів більше, ніж вивозить.

Сьогодні у групі готових виробів і напівфабрикатів спостерігалося збільшення товарів електротехнічної і хімічної промисловості. За експортом продукції хімічної промисловості Сполучене Королівство займає третє місце у світі, після Німеччини і США, переважає продукція тонкого хімічного синтезу.

Із продукції машинобудування експортується авіаційна техніка, особливо реактивні двигуни і газові турбіни, наукові прилади, електронна техніка, а також насосно-компресорне і дорожньо-будівельне обладнання, тракторів і автомобілів, металообробних верстатів.

У зовнішній торгівлі найтісніші зв'язки Сполучене Королівство має з розвиненими країнами, зокрема ЄС (57 % в експорті і 54 % в імпорті товарів).