Економіко-географічна характеристика регіонів та країн світу

14. Канада

Географічне положення. Канада належить до високорозвинених країн і займає тринадцяте місце у світі за обсягом ВНП.

Країна знаходиться в північній частині Північної Америки і займає 2/5 її території материка. За площею - це друга країна світу після Росії (9,98 млн. км2). Канада має сухопутний кордон тільки з США, яка є найбільшим економічним партнером (1/2 торговельного обороту).

Канада входить в Співдружність Націй. Глава держави - королева Великобританії, яку представляє генерал-губернатор. Глава уряду - прем'єр-міністр. Законодавчий орган - двопалатний парламент (Сенат і Палата общин).

Природні умови і ресурси. За різноманітністю і загальними запасами мінеральних ресурсів Канада займає одне із перших місць у світі. В її надрах є  великі   поклади  паливно-енергетичних,   рудних  і  нерудних корисних копалин. Зокрема, вона займає п'яте місце в світі за запасами вугілля, має значні поклади нафти та газу, залізних руд, руд кольорових металів, особливо нікелю, поліметалевих руд, міді, титану та інших кольорових металів, які концентруються в межах Канадського кристалічного щита та в Кордильєрах. Із нерудних корисних копалин виділяють запаси калійних солей, що є важливою передумовою виробництва тут калійних добрив. Канада має значні запаси різноманітної будівельної сировини.

Канада має величезні водні ресурси, що концентруються у Великих Американських озерах та річках Св. Лаврентія, Маккензі, Юкон, Нельсон і особливо в північних регіонах Канади. Але слабка освоєність цих регіонів не сприяє використанню наявних тут водних ресурсів. У Канаді багато гірських річок, а тому є запаси гідроресурсів - одні з найбільших у світі.

Приблизно половина (43 %) території Канади покрита лісами, більша їх частина розташована у доступних для освоєння районах. За запасами лісу Канада займає третє місце в світі після Росії та Бразилії.

Різноманітність природних умов Канади визначається її географічним положенням. Канада витягнулася з півдня на північ на 4600 км і її територія лежить у помірному, субарктичному та арктичному поясах. Зі сходу на захід вона простягається на 5200 км і знаходиться в шести годинних поясах. Територія Канади охоплює чимало островів і півостровів, які ще мало освоєні й характеризуються екстремальними кліматичними умовами. Головними елементами рельєфу є гори Нотр-дам і Кордильєри та розташовані між ними рівнини Святого Лаврентія, Гудзонової затоки і Внутрішні, а також Канадський Арктичний архіпелаг.

Лише південні райони Канади мають сприятливі грунтово-кліматичні умови для розвитку сільського господарства. Стримує цей розвиток на Великих рівнинах недостатня кількість опадів (250-500 мм). На більшій частині Канади ґрунти підзолисті, на півдні - сірі лісові, чорноземні та каштанові. 15 % території країни придатні для обробітку. Майже 70 млн. га використовується в сільському господарстві.

Чисельність населення на 2012 р. становила 34,1 млн. осіб. Корінні жителі Канади - індіанці і ескімоси становлять менше 1% загальної кількості населення. Державотворчою основою Канади є англоканадці (понад 12 млн. осіб) і франкоканадці (7,5 млн. осіб). Проживають також німці, італійці, українці та ін.

Канада відноситься до країн із відносно високими темпами приросту населення (4‰).

Канада заселена рідко і нерівномірно. На 1 км2 припадає 3,1 особи, в обжитих районах - до 120 осіб. Понад 90 % населення зосереджено на півдні країни, у прикордонній смузі зі США. Найвищою концентрацією населення виділяються приозерна частина держави і долина ріки Св. Лаврентія, найменшою - північна частина Канади.

У Канаді переважає міський тип розселення: 78 % населення країн проживає у містах і агломераціях. Половина канадців розміщується у трьох урбанізованих районах: у приозерному краю з центром у Торонто, у провінції Квебек з центром у Монреалі і біля Тихого океану в ареалі Ванкувер - Вікторія. Найбільшими містами Канади є Торонто (4,5 млн. осіб), Монреаль (3,3 млн. осіб), Ванкувер (1,8 млн. осіб), Оттава (1,1 млн. осіб), Едмонтон (840 тис. осіб) Калгарі (754 тис. осіб). Рівень безробіття сягає 10,3 %.

Серед етнічних груп переважають британці - 40 % і французи - 27 %. За віросповіданням 46 % населення - католики і 41 % - протестанти.

Загальна характеристика господарства. Структуру господарства Канади визначає сировинна спрямованість економіки.

Територіально Канада поділена на південну частину із великими містами та розвиненою обробною промисловістю, інтенсивним сільським господарством, сучасною інфраструктурою, і на північну - малоосвоєну, де економіка ґрунтується на видобувній промисловості, заготівлі лісу, полюванні, рибальстві.

Особливістю економіки Канади є те, що американський капітал фактично контролює: всі сучасні галузі видобувної промисловості, машинобудування. 30% американських інвестицій спрямовується в економіку Канади, і в першу чергу у прикордонні зі США території.

У структурі ВНП сфера послуг становить 65 %, промисловість - 32 % і сільське господарство - 3 %.

Промисловість. Канада належить до промислово розвинених країн світу. У промисловості розвинені всі основні галузі індустрії з переважанням обробної промисловості. Однак експортне значення має перш за все видобувна промисловість.

Енергетика. За обсягом виробництва електроенергії Канада займає п'яте місце у світі.

Багаті і різноманітні енергетичні ресурси Канади значно перевищують її потреби. Це сприяє розвитку не лише енергомістких галузей, а й всього господарства в цілому.

Видобуток кам'яного вугілля має експортне значення.

Видобуток нафти, як найголовнішого енергоресурсу, теж постійно зростає. Основні потужності нафтовидобутку зосереджені у провінції Альберта. Там є також природний газ.

Поблизу великих міст (Торонто, Ванкувер) збудовані потужні ТЕС і АЕС. В основному атомні електростанції зосереджені у провінціях Онтаріо, Квебек, Нью-Брансуік. Атомна енергетика має власну сировинну базу.   В   Канаді   видобувається   щорічно   33,5 %   світового   видобутку уранових руд ( перше місце у світі).

Серед галузей промисловості Канади домінує обробна промисловість. У її структурі перше місце посідає машинобудування. Його провідною галуззю є транспортне машинобудування, що тяжіє до машинобудівних центрів США. Добре розвиненими є автомобільне, сільськогосподарське і енергетичне машинобудування (Торонто, Монреаль, Гамільтон, Оттава, Галіфакс, Ванкувер).

Чорна металургія помітно знизила темпи розвитку, але залишається провідною (8-е місце за виробництвом сталі).

Значна частина потужностей чорної металургії зосереджена у Гамільтоні, Уеленді, Сідні.

Канада має високорозвинену кольорову металургію, що базується на власній сировині.

Найбільш розвинена у Канаді виплавка рідкісних металів. Країна займає провідні місця у світі за виробництвом кобальту, рафінованої міді (7-ме місце у світі) і цинку (2-ге місце у світі), золота (5-е місце), срібла (6-е місце).

Алюмінієва промисловість Канади використовує переважно дешеві енергоджерела та імпортні боксити. За виплавкою алюмінію країна займає 2-ге місце у світі.

Хімічна промисловість. Канада є великим виробником калійних добрив (2-ге місце у світі), електромістких хімічних продуктів, вибухових речовин, фармацевтичних препаратів, а також синтетичних і полімерних матеріалів, органічних хімікатів на нафтохімічній основі.

Майже 93 % хімічних підприємств держави зосереджено в провінціях Онтаріо, Квебек, Альберта.

Лісопаперова промисловість. Понад дві п'ятих території Канади вкриті лісом, що є надійною базою для отримання ділової деревини і розвитку лісопаперової промисловості. За обсягом виробництва пиломатеріалів і фанери Канада займає друге місце у світі (після США), а за виробництвом паперу і картону - третє місце після США і Японії, а за виробництвом газетного паперу займає перше місце у світі. Дві третіх потужностей целюлозно-паперової промисловості розміщуються у східній частині Канади, у районах виробництва дешевої електроенергії і наявності водних ресурсів.

Сільське господарство Канади вважається високорозвиненою галуззю економіки, хоча його частка у валовому національному продукті становить 3 %.

Вирощування зернових є провідною галуззю рослинництва. За цим показником Канада входить у шістку найбільших продуцентів та держав-експортерів світу.

У структурі зернового господарства провідне місце займають пшениця і кукурудза, на які припадає понад половина усього збору зернових. Вирощують також овес і ячмінь (2-е місце в світі).

Серед технічних культур найважливіше місце займають соєбобові, ріпак (друге місце у світі після Китаю).

Тваринництво в останні десятиріччя розвивалося випереджаючими темпами. Найхарактернішою спеціалізацією для Канади є молочно-м'ясне скотарство із високим використанням концентрованих кормів і лугопасовищного кормовиробництва, а також вівчарство.

Розвивається також інтенсивне птахівництво м'ясного і яєчного напрямків.

Транспорт. Основним видом сухопутного транспорту є залізничний. За протяжністю залізниць Канада займає одне із перших місць у світі (85,0 тис. км). Виділяють два види залізниць - трансконтинентальні - вздовж кордону зі США і вертикальні, що зв'язують сировинні райони із трансконтинентальними дорогами та зі США. За густотою залізниць Канада поступається більшості розвинених країн. Найбільш забезпеченою є південно-східна промислово розвинена частина країни.

Автомобільний транспорт Канади характеризується найбільшими пасажироперевезеннями.

Конфігурація автомобільної мережі відтворює залізничну, але вона розгалуженіша і густіша у північних районах. У вантажообігу країни третє місце належить трубопровідному транспорту. Серед системи трубопроводів найбільш відомими є нафтопроводи і газопроводи, що з'єднують родовища нафти і природного газу провінції Альберта з Онтаріо, певна кількість енергоносіїв експортується до США. За протяжністю нафтопроводів Канада займає третє місце у світі (34 тис. км).

Велике значення для Канади має водний транспорт, особливо на відтинку ріки Св. Лаврентія - Великі Озера, куди запливають багатотоннажні морські судна. В цьому районі Канади зосереджено майже дві третіх промислового потенціалу країни.

Торговий морський флот Канади невеликий. На морські перевезення припадає до чверті вантажообігу країни, при цьому більшість перевезень здійснюється іноземними суднами. Важливими портами Канади є Ванкувер, Сет-Іль, Монреаль, Квебек, Галіфакс.

Повітряний транспорт має особливе значення для Канади, адже в умовах низької транспортної доступності Канадської Півночі - це один із найпопулярніших видів транспорту. За протяжністю повітряних шляхів Канада займає одне із чільних місць у світі. Найпопулярнішим у Канаді і світі є авіапорт міжнародного значення у м. Торонто - Пірсон.

Зовнішні економічні зв'язки. Канада відноситься до найбільших країн експортерів. За цим показником вона займає сьоме місце у світі (4,4 % світового експорту). Понад чверть товарної продукції канадського виробництва експортується. Основними продуктами вивозу є залізні руди, кольорові метали, папір, пшениця тощо. Імпортуються переважно готові промислові вироби, автомобілі, вугілля, цитрусові та інші продукти сільського господарства тропічних країн.

Основним партнером у зовнішніх зв'язках є США, Японія, а також Великобританія. В останні роки зросла роль Німеччини та деяких інших країн ЄС.