Економіко-географічна характеристика регіонів та країн світу

17. Австралійський Союз

Географічне положення. Австралійський Союз - єдина країна в світі, яка займає цілий материк (7,7 млн. км2). Це - економічно високорозвинена країна. За абсолютними розмірами ВНП вона займає 16 місце у світі. Водночас у світовому поділі праці вона має аграрно-сировинний характер.

Австралія є членом ООН, Організації економічного співробітництва і розвитку та інших світових і регіональних організацій.

Австралія входить до складу Співдружності Націй. Глава держави - королева Великобританії, яку представляє генерал-губернатор. Глава уряду - прем'єр-міністр. Законодавчий орган - двопалатний парламент (Палата представників і Сенат).

Природні умови та ресурси. Територія Австралії - слабо розчленована і переважно рівнинна. Гори займають незначну площу - 5 %. Найвищими є Австралійські Альпи, кілька вершин яких перевищують 2000 м над рівнем моря (гора Костюшка, 2228 м).

Для більшості території країни характерний субтропічний клімат. Лише на крайній півночі, особливо вздовж узбережжя, переважає тропічний клімат. Крайній південь і більшу частину острова Тасманія займає зона помірного клімату. Австралія - найпосушливіший континент світу. Лише на третині материка випадає більше 500 мм опадів на рік. Майже 40 % території - пустелі. Середня температура найхолоднішого місяця року (липень) +12°...+28°С і найгарячішого (січень) +20...+30°С. Більша частина країни непридатна для сільськогосподарського освоєння: часті посухи є найбільшим лихом для економіки. 60% території - це безстічні райони. Найбільшою річкою є Муррей. Вона досить повноводна, а в нижній течії - судноплавна.

Ґрунти Австралії досить різноманітні, однак загальна площа родючих земель, особливо розташованих у достатньо зволожених областях, незначна. Придатними для землекористування є лише 10 % території.

Австралія дуже багата на мінеральні ресурси. У західній частині країни переважають рудні поклади: залізо, нікель, поліметали, свинець, цинк, срібло, золото, марганець, мідь. Світове значення мають поклади бокситів, що залягають на півострові Кейп-Йорк.

Серед паливно-енергетичних ресурсів найбільше значення мають поклади кам'яного вугілля (штати Новий Південний Уельс та Квінсленд). Є також нафта і поклади природного газу. Австралія займає одне із перших місць у світі за розвіданими запасами урану.

Чисельність населення Австралійського Союзу – 21,5 млн. осіб (2012). Сучасна етнічна структура населення Австралії вже не така однорідна, як колись нащадки іммігрантів із Великобританії, Ірландії творили англоавстралійську націю і стали ядром населення країни (80%). Число корінних мешканців - аборигенів не перевищує 150 тис. осіб.

Частка працездатного населення складає 67 %.

Безробіття становить 6,9 %.

Незважаючи на величезні території, більше 86 % населення проживає у містах. Австралія є однією з найбільш урбанізованих країн світу. У п'яти головних містах (Сідней - 4 млн. осіб, Мельбурн - 3,4 млн. осіб, Брісбен - 1,5 млн. осіб, Перт - 1,3 млн. осіб, Аделаїда - 1,1 млн. осіб) проживає понад 55 % населення.

Сільське населення малочисельне. Це пояснюється своєрідною формою господарювання, наявністю високопродуктивних, переважно тваринницьких, ферм, які не потребують великої кількості працівників.

Середня щільність населення Австралії становить 2,5 особи/км2.

Загальний розвиток господарства. Австралія у світі є основним постачальником мінеральної сировини (залізна руда, кам'яне вугілля, боксити, поліметалеві руди, коштовне каміння), продовольства (пшениця, м'ясо, молочні продукти), вовни. Водночас важливе місце в економіці країни займає промисловість. У цій галузі зайнято близько 26% працездатного населення, в сільському господарстві - 5 %, в сфері послуг - 69%.

Промисловість. В економіці Австралії важливе місце посідає видобувна промисловість. В останнє десятиріччя в країні зріс видобуток кам'яного вугілля, алмазів.

Промислове значення має видобуток золота - щорічно понад 300 т (13 % світового видобутку). Головним районом його видобутку є Західна Австралія, Північна Територія і Квінсленд.

Сьогодні Австралія забезпечує 30 % світового виробництва алмазів (шосте місце у світі). Основне родовище знаходиться у північно-східній частині Західної Австралії. Згідно з оцінками, достовірні запаси алмазних руд перевищую 60 млн. т. За видобутком алмазів Австралія вийшла на одне із перших у світі.

Є також значні поклади діамантів у Західній Австралії (33 % від світового видобутку).

Серед енергомістких ресурсів найбільший видобуток припадає кам'яне і буре вугілля. Більшість родовищ вугілля розміщені на сході континенту - у штатах Новий Південний Уельс і Квінсленд, вугілля видобувається також на острові Тасманія.

Родовища природного газу і нафти зосереджені на континентальному шельфі, біля берегів Західної Австралії.

Енергетика. Переважну більшість енергії виробляють теплові електростанції (майже 90 %), які використовують буре вугілля.

В Австралії, незважаючи на обмежену кількість водних ресурсів, діють досить потужні гідроелектростанції. Вони виробляють приблизно 10% електроенергії. Крім виробництва електроенергії, гідроенергетичний комплекс забезпечує перекидання вод ріки Сніжної у басейн річок Муррей і Маррамбіджі, які використовуються для зрошення.

Чорна металургія має необмежені можливості для свого розвитку. Цьому сприяють наявність високоякісних руд та значні запаси коксівного вугілля. Однак обсяги виплавки чавуну і сталі незначні. На поч. XX ст. вони не перевищували 6-7 млн. т, а прокату - 3 млн. т щорічно.

Найбільшим підприємством чорної металургії є комбінат повного циклу, розташований в Порт-Кембла, що знаходиться на південь від Сіднея.

Кольорова металургія. За запасами свинцево-цинкових руд і бокситів (алюмінієві руди) Австралія відноситься до країн світу, що володіють найбільшими ресурсами, а за запасами мідних, нікелевих і олов'яних руд - до країн зі значними ресурсами.

Найдавнішою галуззю кольорової металургії в Австралії є виробництво свинцю і цинку. Поряд із невеликими підприємствами функціонують великі у Тасманії та Новому Південному Уельсі.

Алюмінієва промисловість пов'язана з двома стадіями переробки - отриманням із бокситів глинозему, а відтак із глинозему - безпосередньо алюмінію. Найбільші заводи, що виробляють глинозем, знаходяться у Квінсленді, Північній Території, Західній Австралії. Центри виробництва алюмінію тяжіють до джерел електроенергії, вони розміщені на Тасманії, в Новому Південному Уельсі, Вікторії. Країна займає перше місце в світі за видобутком бокситів і п'яте місце у світі за виробництвом алюмінію.

Виплавка міді зосереджена переважно у районах видобутку мідної руди або в портових містах, з яких вона експортується. Найбільшим центром виробництва міді є завод у Порт-Кембла.

Серед галузей машинобудування виділяється автомобілебудування. Перші автомобільні підприємства було збудовано у післявоєнні роки компанією "Дженерал моторз-холден" біля Аделаїди. Нині в Австралії домінують японські і американські компанії.

Однією із ефективних галузей машинобудування є виробництв сільськогосподарських машин.

Суднобудування - відносно нова галузь машинобудування Найбільші суднобудівні заводи та верфі розміщені поблизу Сіднея та Мельбурна.

Виробництво залізничних вагонів, локомотивів тяжіє до місць виробництва сталі - Ньюкасла, Вуллонґонґу, Літгоу.

Основною галуззю хімічної промисловості Австралії є нафтохімія, підприємства якої зосереджені в передмісті Мельбурна, у Новому Північному Уельсі.

У містах Порт-Пірі, Порт-Кембла, Ньюкасл виробляють сірчану кислоту.

Австралія є значним виробником мінеральних добрив, суперфосфатів, сірчаної кислоти, отрутохімікатів, що застосовуються у сільськогосподарському виробництві.

В Австралії виробляються пластмаси та синтетичні смоли.

Харчова промисловість базується на використанні власної сировини і в значній мірі орієнтується на експорт м'ясопереробної продукції. Підприємства галузі тяжіють до портових міст західного і східного узбережжя.

Серед галузей легкої промисловості (швейна, шкіряна, взуттєва) найбільш розвинена текстильна. Її підприємства розміщені у всіх великих містах Австралії, але найбільше їх у Мельбурні і Сіднеї.

Сільське господарство Австралії повністю забезпечує основні потреби країни і направляє на зовнішній ринок близько трьох четвертих обсягу своєї продукції. Сільськогосподарські товари забезпечують майже 50 % усіх експортних доходів країни.

Австралія є найбільшим світовим виробником овечої вовни, постачаючи на світовий ринок 30 % її обсягу, а також зернових, м'яса, цукру, молочних продуктів та фруктів.

Провідною галуззю сільського господарства є пасовищне тваринництво м'ясного напрямку, зокрема вівчарство. Приблизно три чверті стада - це мериноси, які дають якісну вовну. Найбільша концентрація овець припадає на західні схили Східно-Австралійських гір.

Австралія входить у десятку найбільших країн світу за кількістю ВРХ. Території вирощування худоби досить обширні. М'ясні породи ВРХ добре переносять спеку і вологий клімат. Тому стада ВРХ можна зустріти на значних територіях Австралії і навіть у її центральних районах.

Тваринництво молочного напрямку розвинене на узбережжі південно-східної частини континенту і на півночі острова Тасманія.

У рослинництві традиційною галуззю вважається зернове господарство. Під посівами зернових, технічних та кормових культур зайнято близько 3% земельного фонду. Із цього більше половини займають посіви пшениці. Великим пшеничними штатами Австралії є Південний Уельс, Південна Австралія, Вікторія, Квінсленд. За кількістю експортованої пшениці Австралія займає третє місце у світі, після США і Канади.

Транспорт відіграє важливу роль у великій за територією і рідко заселеній країні. Протяжність залізних доріг складає 41 тис. км, автомобільних - майже 850 тис. км, з них 300 тис. км - сучасні дороги. 75 % перевезень вантажів здійснюється автотранспортом.

Добре розвинений авіаційний транспорт - в середині країни практично все населення і навіть великі фірми мають авіаційне сполучення із навколишніми містами.

Зовнішньоекономічні зв'язки Австралії дуже специфічні. Будучи високорозвиненою країною, вона постачає на світовий ринок переважно мінеральну і сільськогосподарську сировину, як і країни третього світу.

Перше місце у експорті за вартістю посідає кам'яне вугілля, друге - пшениця, третє - вовна, а відтак - залізна руда.

Тваринництво забезпечує 40 % усього експорту, але зростає частка машин, устаткування, транспортних засобів, хімії та нафтопродуктів, сирої нафти, газу, продовольства, напоїв.