2. ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ХІМІЇ

2. ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ХІМІЇ

2.2. Валентність атомів елементів у сполуках. Хімічні формули

Для розуміння хімічних формул та правильного їх написання, слід ознайомитись з теорією валентності.

Атоми різних хімічних елементів можуть сполучатися між собою у певних відношеннях з утворенням різних хімічних сполук.

Ці відношення визначає валентність (лат valencio – сила) – здатність атомів хімічного елемента сполучатись з певною кількістю атомів інших елементів з утворенням хімічних зв’язків. Валентність атома Гідрогену прийнято за одиницю. На основі цього можна розрахувати валентності інших елементів, знаючи хімічний склад їх сполук з Гідрогеном. Так, у молекулі HCl, яка містить атоми Хлору і Гідрогену у відношенні 1:1, Хлор одновалентний, у молекулі H2O – Оксиген двовалентний (Н:О = 2:1). Якщо елемент не утворює сполук з Гідрогеном, то його валентність можна визначити за Оксигеном, який майже завжди двовалентний, наприклад у FeO, Ферум – двовалентний, а в  Al2O3 – Алюміній тривалентний.

Атоми деяких елементів виявляють змінну валентність. Так, у FeO Ферум – двовалентний, а у Fe2O3 – тривалентний (табл. 2.1).

Таблиця 2.1

Валентності атомів деяких елементів

Хімічний елемент

Валентність

Приклади формул сполук

Валентність стала

H, Li, Na, K

І

H2O, Na2O

O, Ca, Zn

ІІ

CaO, ZnO

Al

ІІІ

Al2O3

Валентність змінна

Cu

I i II

Cu2O, CuO

Fe, Co, Ni

II i III

FeO, Fe2O3

C, Sn, Pb

II i IV

CO, CO2

P

III i V

PH3, P2O5

Cr

II, III i IV

CrO, Cr2O3, CrO3

S

II, IV і VI

H2S, SO2, SO3

 

Знаючи валентності елементів можна складати хімічні формули сполук. Наприклад, відомо, що атом Сульфуру чотиривалентний, а Оксигену – двовалентний і вони утворюють сполуку SxOy. Для правильного написання формули слід над символами елементів записати їх валентності SIVxOIIy, і валентність першого атома (S) поставити нижнім індексом арабською цифрою біля атома другого (О) і навпаки (валентність атома Оксигену біля атома Сульфуру). Маємо S2O4. Даля, одержані індекси ділимо на менший з них. Якщо одержуємо ціле число (у нашому випадку 2/2 = 1 і 4/2 = 2), то записуємо значення біля символів атомів відповідних елементів, а якщо дробові – залишаємо індекси без змін. Отже, вірна формула – SO2.

Атоми можуть сполучатись не лише між собою, а і з групами атомів, які виявляють сталу валентність. Так, іони F, Cl, Br, I, NO3,ОН – одновалентні, SO42–, SO32–, CO32–, SiO32– – двовалентні, РО43– і ВО32– – тривалентні. Знаючи валентність цих іонів і валентність металів, можна записати формули солей (FeCl3, Al2(SO4)3 тощо).

Хімічні формули, залежно від форми запису бувають кількох видів:

  1. Емпіричні – вказують лише якісний і кількісний склад сполук, але не дають уявлення про їх будову (H2SO4, Н2О, С2Н4О2 тощо).
  2. Графічно-структурні – відображають порядок атомів у сполуках та валентність кожного елемента:

Такі формули часто застосовуються в органічній хімії.

  1. Електронні – вказують електронну будову атомів і молекул:

Про валентність з точки зору будови атома див. “Валентність і будова атома”.