23. ЕЛЕМЕНТИ ІIІА ГРУПИ. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

23. ЕЛЕМЕНТИ ІIІА ГРУПИ. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

23.3. Застосування алюмінію та його сполук

Металічний алюміній використовують як відновник при добуванні деяких металів методом алюмотермії, який запропонував у 1865 р. М.М. Бекетов (Росія). Зараз цей метод використовують для одержання хрому, ванадію, марганцю. З металічного алюмінію виготовляють фольгу (пакувальний матеріал), електричні дроти, посуд, “срібну” фарбу.

У сплавах з іншими металами алюміній застосовують у машинобудуванні. Сплави алюмінію – легкі і стійкі до дії води та кисню повітря. Найпоширеніші сплави алюмінію – дюралюміній (від назви м. Дерен (Німеччина), де вперше було розпочате його промислове виробництво) – Al–Cu–Mg; силумін – Al–Si. Їх використовують у літакобудуванні.

Алюміній оксид (корунд), який за твердістю поступається алмазу, карборунду (SiC) та ельбору (BN) використовують для виготовлення абразивних матеріалів (шліфувальні круги, наждачний папір). Корунд з домішками іонів металів утворює дорогоцінні камені: сапфір (домішки іонів заліза і титану), рубін (хрому). Зараз налагоджене штучне добування рубінів та сапфірів, які широко використовують у різних галузях техніки (годинники “на 15 каменях”).

Алюміній гідроксид входить до складу препарату Алмагель (у суміші з магній гідроксидом).

Сульфат та гідроксид алюмінію використовують для очистки води. Алюмокалієвий галун KAl(SO4)2∙12H2O використовують при дубленні шкір, фарбуванні тканин.