Wednesday 17 April 2024 1:49 AM
Сайт: Підготовка до ЗНО - Освітній портал "Академія"
Курс: Підготовка до ЗНО з історії України (Підготовка до ЗНО з історії України)
Глосарій: Основні терміни, поняття, імена
М

Мірошниченко Євгенія

- оперна співачка, солістка Київського театру опери та балету; виконавиця головних ролей в операх українських та зарубіжних композиторів.

Магія

- обряди і дії, засновані на вірі в здатність людини надприродним шляхом впливати на інших людей, тварин, явища природи, а також богів і духів.

Магдебурзьке право

– право міст на самоврядування. Вперше оформилося в XIII ст. в Магдебурзі. На території України існувало впродовж XIV – першої половини XIX ст.

Магнат

- багатий землевласник, аристократ, представник еліти Речі Посполитої.

Мазепа Іван

- Генеральний осавул в канцеляріях П. Дорошенка та І. Самойловича; ініціатор укладення угоди зі шведським королем Карлом XII; гетьман упродовж 1687-1709 pp.

Маланчук Валентин

- комуністичний і державний діяч, доктор історичних наук; секретар ЦК КПУ з питань ідеології з 1972 p.; ініціатор переслідувань української інтелігенції, учасників дисидентського руху та правозахисників.

Малишко Андрій

- поет, громадський діяч, військовий кореспондент у роки війни; автор віршового циклу "Україно моя".

Малоросія

- офіційна назва тієї частини України, що вживалася в російських нормативно-правових актах з другої половини XVII ст.

Маніфест

- акт верховної влади, політичних партій, громадських організацій у формі звернення до народу в зв'язку з певною політичною подією.

Маркевич Микола

- історик, етнограф, фольклорист, автор п'ятитомної "Истории Малороссии", а також низки етнографічних праць.

Марксизм

- ідеологія, здебільшого, робітничого класу, заснована на ідеї побудови безкласового (комуністичного) суспільства.

Марчук Іван

- маляр і графік; його пензлю належать 42 картини на шевченківську тематику; автор численних картин, присвячених Чорнобильській катастрофі, лауреат Шевченківської премії.

Матеріальна культура

– матеріальні цінності (одяг, їжа, житло тощо).

Матріархат

– ранній період у розвитку первіснообщинного ладу (від палеоліту до розвинутого неоліту), який характеризувався наявністю материнського роду і рівноправним з чоловіком, а пізніше провідним становищем жінки у суспільстві.

Мезоліт

- середній кам'яний вік, перехідна доба від палеоліту до неоліту. У цей час поширюються вкладишеві (набірні) знаряддя – макроліти та мікроліти, з`являються лук та стріли, човни й плоти тощо.

Мемуари

- твори у формі записок-спогадів про минулі події, у яких брав участь автор чи був їхнім очевидцем або сучасником.

Меценат

- багатий покровитель науки або мистецтва.

Митрополія

– церковно-територіальна одиниця християнської церкви, яку очолює митрополит.

Митрополит Іларіон

- перший Київський митрополит слов`янського походження, обраний за часів князя Ярослава Мудрого, автор "Слова про закон і благодать".

Могила Петро

– релігійний і культурний діяч, богослов і мислитель. Народився в родині Молдавського господаря Симеона 21.12.1596. Освіту здобув у Львівській братській школі та за кордоном. У 1625 р. прийняв чернецтво. З 1627 р. - архімандрит Києво-Печерської лаври, з 1632 р. - митрополит Київський, Галицький і всієї Русі, екзарх Константинопольського патріарха. Розширив сферу вживання української мови в книгодрукуванні, богослужбах, перекладах, готував українське видання Біблії. Своїми реформами вивів православну церкву з кризи та занепаду. У 1632 p. заснував Києво-Могилянську колегію. Найбільш відомими творами є "Короткий Катехизис" (1645 р.) ("Требник" (1646). Помер в січні 1647 р.

Могильницький Іван

- просвітник та церковний діяч, автор першої в Галичині граматики української мови "Граматика язика словено-руського"; разом з Дмитром Левицьким заснував перше у Галичині просвітницьке товариство греко-католицьких священиків.

Мозаїка

- зображення з використанням різноколірних камінців чи шматочків непрозорого кольорового скла.

Монголо-татарське іго

– експлуатація руських земель монголо-татарськими завойовниками.

Монотеїзм

– єдинобожжя, поклоніння одному богові.

Морозенко Нестор

- придворний короля Владислава IV, іменований корсунським наказним полковником; організатор бойових дій на Поділлі, загинув під час Збаразької облоги; герой народних пісень.

Москвофіли

- представники суспільно-політичної течії у Західній Україні, які діяли впродовж другої половини XIX – початку XX ст. і обстоювли національно-культурну, державно-політичну єдність з Росією, не визнавали окремого існування українського народу.

Московські статті

- вибори гетьмана мали відбуватися лише з дозволу царя та у присутності його представника; гетьманський уряд позбавлявся самостійності у зовнішній політиці; збирання податків покладалося на московських воєвод; московські залоги отримували право перебувати у всіх великих містах.

Музей

- установа, що нагромаджує експонати з різних галузей культури для їх збереження, реставрації, наукового опрацювання й популяризації.

Мурашко Микола

- художник, засновник і керівник Київської художньої школи.