Friday 29 March 2024 1:32 PM
Сайт: Підготовка до ЗНО - Освітній портал "Академія"
Курс: Підготовка до ЗНО з історії України (Підготовка до ЗНО з історії України)
Глосарій: Основні терміни, поняття, імена
М

Марксизм

- ідеологія, здебільшого, робітничого класу, заснована на ідеї побудови безкласового (комуністичного) суспільства.

Марчук Іван

- маляр і графік; його пензлю належать 42 картини на шевченківську тематику; автор численних картин, присвячених Чорнобильській катастрофі, лауреат Шевченківської премії.

Матеріальна культура

– матеріальні цінності (одяг, їжа, житло тощо).

Матріархат

– ранній період у розвитку первіснообщинного ладу (від палеоліту до розвинутого неоліту), який характеризувався наявністю материнського роду і рівноправним з чоловіком, а пізніше провідним становищем жінки у суспільстві.

Мезоліт

- середній кам'яний вік, перехідна доба від палеоліту до неоліту. У цей час поширюються вкладишеві (набірні) знаряддя – макроліти та мікроліти, з`являються лук та стріли, човни й плоти тощо.

Мемуари

- твори у формі записок-спогадів про минулі події, у яких брав участь автор чи був їхнім очевидцем або сучасником.

Меценат

- багатий покровитель науки або мистецтва.

Митрополія

– церковно-територіальна одиниця християнської церкви, яку очолює митрополит.

Митрополит Іларіон

- перший Київський митрополит слов`янського походження, обраний за часів князя Ярослава Мудрого, автор "Слова про закон і благодать".

Могила Петро

– релігійний і культурний діяч, богослов і мислитель. Народився в родині Молдавського господаря Симеона 21.12.1596. Освіту здобув у Львівській братській школі та за кордоном. У 1625 р. прийняв чернецтво. З 1627 р. - архімандрит Києво-Печерської лаври, з 1632 р. - митрополит Київський, Галицький і всієї Русі, екзарх Константинопольського патріарха. Розширив сферу вживання української мови в книгодрукуванні, богослужбах, перекладах, готував українське видання Біблії. Своїми реформами вивів православну церкву з кризи та занепаду. У 1632 p. заснував Києво-Могилянську колегію. Найбільш відомими творами є "Короткий Катехизис" (1645 р.) ("Требник" (1646). Помер в січні 1647 р.