Friday 29 March 2024 9:22 AM
Сайт: Підготовка до ЗНО - Освітній портал "Академія"
Курс: Підготовка до ЗНО з історії України (Підготовка до ЗНО з історії України)
Глосарій: Основні терміни, поняття, імена
М

Могильницький Іван

- просвітник та церковний діяч, автор першої в Галичині граматики української мови "Граматика язика словено-руського"; разом з Дмитром Левицьким заснував перше у Галичині просвітницьке товариство греко-католицьких священиків.

Мозаїка

- зображення з використанням різноколірних камінців чи шматочків непрозорого кольорового скла.

Монголо-татарське іго

– експлуатація руських земель монголо-татарськими завойовниками.

Монотеїзм

– єдинобожжя, поклоніння одному богові.

Морозенко Нестор

- придворний короля Владислава IV, іменований корсунським наказним полковником; організатор бойових дій на Поділлі, загинув під час Збаразької облоги; герой народних пісень.

Москвофіли

- представники суспільно-політичної течії у Західній Україні, які діяли впродовж другої половини XIX – початку XX ст. і обстоювли національно-культурну, державно-політичну єдність з Росією, не визнавали окремого існування українського народу.

Московські статті

- вибори гетьмана мали відбуватися лише з дозволу царя та у присутності його представника; гетьманський уряд позбавлявся самостійності у зовнішній політиці; збирання податків покладалося на московських воєвод; московські залоги отримували право перебувати у всіх великих містах.

Музей

- установа, що нагромаджує експонати з різних галузей культури для їх збереження, реставрації, наукового опрацювання й популяризації.

Мурашко Микола

- художник, засновник і керівник Київської художньої школи.