Friday 29 March 2024 4:25 PM
Сайт: Підготовка до ЗНО - Освітній портал "Академія"
Курс: Підготовка до ЗНО з історії України (Підготовка до ЗНО з історії України)
Глосарій: Основні терміни, поняття, імена
Р

Рід

– об'єднання кровних родичів, для якого характерні спільні власність на засоби виробництва, виробництво і споживання, звичаї.

Радикалізм

- політична, ідеологічна течія, що обстоює необхідність рішучих дій, глибоких змін у суспільно-політичному та соціально-економічному житті.

Рантьє

- люди, які живуть на відсотки з переданого у позичку капіталу або за рахунок доходів від цінних паперів.

Раса

– велика група людей, що має спільні фізичні ознаки: зріст, колір волосся, очей, шкіри, форму носа, губ і т.д.

Реєстр

- спеціальний список козаків, які перебували на службі уряду Речі Посполитої.

Реабілітація

- скасування правових наслідків судового вироку щодо особи незаконно притягненої до відповідальності, відновлення в правах незаконно репресованої особи.

Регент

- тимчасовий правитель держави на час неповноліття монарха.

Релігія

– віра в існування надприродних сил – богів, духів, душ, в їхнє панування над світом.

Референдум

- спосіб прийняття законів та вирішення найважливіших питань державного життя шляхом всенародного голосування.

Реформа земська

- створення виборних земських установ у Російській імперії; повітових чи губернських земських зборів та їх виконавчих органів – управ.

Реформа освітня

- запровадження єдиної системи початкової освіти у Російській імперії; формування наглядових повітових та губернських шкільних рад; відновлення автономії університетів у навчальній діяльності.

Реформа селянська

- скасування кріпацтва у Російській імперії; наділення селян землею; регламентація поміщицького землеволодіння.

Реформа судова

- впровадження відкритості суду в Російській імперії, прийняття рішень присяжними засідателями; започаткування процедури захисту; введення посади адвоката.

Рильський Тадей

- український громадський діяч; хлопоман, член "Української громади", Південно-Західного відділення Російського географічного товариства; дописувач часописів "Основа", "Київська старовина".

Ринок

- обмін товарами та послугами за цінами, що автоматично утворюються на основі попиту і пропозиції, в конкурентній боротьбі.

Роздробленість

- розчленування держави на окремі самостійні утворення (землі, князівства тощо).

Розкуркулювання

- політика знищення селян-власників шляхом адміністративного примусу до вступу в колгоспи або засобами оподаткування, а також шляхом депортації.

Розстріляне відродження

- період розвитку української культури впродовж 1922-1933 pp., що у подальшому супроводжувався політичними репресіями та ідеологічним тиском на інтелігенцію.

Романчук Юліан

- громадський діяч, науковець, публіцист; голова Народної ради, ініціатор політики "нової ери"; впродовж 1901-1918 pp. – голова Української парламентської репрезентації в Австро-Угорському рейхсраті.

Руїна

- назва періоду в історії Гетьманщини, що супроводжувався безперервними громадянськими війнами; розчленуванням території козацької держави, її перебування у колі інтересів сусідніх країн.

Рум'янцев Петро

- російський державний діяч, президент другої Малоросійської колегії; остаточно ліквідував автономію козацької держави.

Русинство

- назва політичної течії на Закарпатті, представники якої демонструють окремішність слов'янського населення краю, його відмінність від української нації.

Руська правда

- перший систематизований звід звичаєвого права (законів) Київської Русі, як єдине джерело права для усіх земель.

Руський собор

- політична організація, утворена 1848 р. у Львові з метою спрямування українського національно-визвольного руху в інтересах польської шляхти, виступала з приєднання Східної Галичини до складу відновленої Польщі.

Руткович Іван

- автор ікон з елементами світських сюжетів у церквах села Скварява, села Воля Висоцька на Львівщині; представник жовквівської малярної школи.

Рядовичі

- особи, які на підставі договору визнали свою залежність від феодала і працювали на нього за частку виробленої продукції.