Friday 19 April 2024 4:14 PM
Сайт: Підготовка до ЗНО - Освітній портал "Академія"
Курс: Підготовка до ЗНО з історії України (Підготовка до ЗНО з історії України)
Глосарій: Основні терміни, поняття, імена
П

Поділля

- землі в басейні Південного Бугу і лівобережжя Дністра, що переважно охоплюють межі сучасних територій Хмельниччини та частини Вінничини.

Подолинський Василь

- публіцист, громадський діяч, член польсько-української таємної організації "Сини Вітчизни"; автор "Слова перестороги", де вперше пропагував політичний ідеал незалежної України у федеративному зв'язку слов'янських республік.

Поліс

- античне місто-держава.

Політична партія

- найбільш активна й організована частина певної соціальної групи населення, яка обстоює і захищає її інтереси та бореться за досягнення державної влади.

Полетика Іван

- лікар, учений; професор Кільського університету (Німеччина); дослідник у галузі епідеміології; автор праці "Про спадкові хвороби".

Полонізація

- політика Польської держави, спрямована на поширення польської мови, традицій, католицького віросповідання серед підкорених народів.

Полюддя

- круговий об`їзд підвладних князеві земель, з яких він збирав данину власноруч. Розмір данини не був визначений конкретно, що давало простір для зловживань, які спричиняли повстання.

Привласнювальне господарство

– господарство, при якому людина все необхідне для життя брала в природі у готовому вигляді (збирання, мисливство, рибальство).

Прогрес

- рух уперед, від нижчого до вищого; перехід до вищого ступеня розвитку; розвиток нововведень та передових ідей.

Продовольча розкладка

- система заготівель харчових продуктів і сільськогосподарської сировини, побудована на примусовому товарообміні чи конфіскації.