Saturday 20 April 2024 10:06 AM
Сайт: Підготовка до ЗНО - Освітній портал "Академія"
Курс: Підготовка до ЗНО з історії України (Підготовка до ЗНО з історії України)
Глосарій: Основні терміни, поняття, імена
Р

Рядовичі

- особи, які на підставі договору визнали свою залежність від феодала і працювали на нього за частку виробленої продукції.
С

Сірко Іван

- кошовий Запорозької Січі; легендарний учасник численних походів проти татар і турків.

Сагайдачний Петро

- козацький ватажок, державний діяч, дипломат, гетьман реєстрового козацтва. Прославився морськими походами проти турків, Московською кампанією 1618 р. та успішними діями проти турків у Хотинській війні 1621 р. За його керівництва, запорожці вступають до Київського братства та починають грати активну політичну роль у житті Речі Посполитої.

Самвидав

- сукупність видавничої продукції (книжки, журнали, газети), що тиражується нелегально із використанням доступних технічних засобів або шляхом переписування.

Самойлович Іван

- Чернігівський полковник; генеральний суддя лівобережного козацького війська; гетьман впродовж 1672-1687 pp.; позбавлений гетьманства після невдало проведеного Московією першого Кримського походу.

Самокиш Микола

- художник-баталіст; графік, автор творів "В'їзд Б. Хмельницького в Київ", "Бій під Жовтими Водами", "Бій М. Кривоноса з Я.Вишневеньким".

Світлична Надія

- правозахисниця, учасниця дисидентського руху; журналістка радіо "Свобода"; ініціатор підготовки до друку першого видання "Палімпсестів" Василя Стуса.

Сейм

- найвищий виборний орган законодавчої влади у Речі Посполитій.

Селяни-державні

- особи, праця яких  використовувалася здебільшого на мануфактурах.

Селяни-кріпаки

- особи, особисто, соціально й економічно залежні від своїх поміщиків.