ЖИТТЯ ЛЮДЕЙ ЗА ПЕРВІСНИХ ЧАСІВ.

1. ЖИТТЯ ЛЮДЕЙ ЗА ПЕРВІСНИХ ЧАСІВ

1. Хронологічна періодизація та загальна характеристика епох

Історію первісного суспільства поділяють на ряд епох, назви яких походять від матеріалу з якого робили знаряддя праці люди. Зокрема, виділяють кам’яний, мідно-кам`яний, бронзовий і залізний вік. У свою чергу кам’яний вік поділяється на ще три епохи: палеоліт, мезоліт і неоліт.

Кам’яний вік (2,5 млн. р. до н. е. – 5 тис. р. до н. е.).

Палеоліт або давній кам’яний вік (2,5 млн. р. до н. е. – 13 тис. р. до н. е.). В період палеоліту на Землі появились перші люди, починаючи від архантропів і закінчуючи неоантропами. Основним заняттям людей було збиральництво та полювання тобто привласнювальні форми господарства. Серед знарядь праці поширеними були рубило, скребло, сокира. В цю епоху відбулося опанування людиною вогню, влаштування штучного житла, а також формування абстрактного мислення і мови. Серед форм суспільного устрою панував матріархат, коли жінка займала панівне становище в суспільстві, зокрема, родовід вівся по материнській лінії. Крім того в палеоліті появляються перші релігійні уявлення: тотемізм, анімізм, фетишизм і магія.

Мезоліт або середній кам’яний вік (12 тис. р. до н. е. – 7 тис. р. до н. е.). На Землі відбулася зміна плейстоцену (льодовикового періоду) голоценом, який характеризується сучасним кліматом, рослинністю і тваринним світом. Основними заняттями були збиральництво, полювання і рибальство. Поширення набувають мікроліти – мініатюрні знаряддя праці. Розповсюдження набувають лук і стріли, різноманітні рибальські знаряддя, зокрема, човни, плоти, сіті. В мезоліті відбулося приручення перших тварин – собаки та свині.

Неоліт або новий кам’яний вік (7 тис. р. до н. е. – 5 тис. р. до н. е.). В цю епоху відбулась «неолітична революція» – перехід від привласнювальних форм господарювання (збиральництва і полювання) до відтворювальних (землеробства і скотарства). Виникли нові прийоми обробки каменю – шліфування, свердління, розпилювання, а також були створені нові знаряддя праці – мотика і серп. Поширення набуває глиняний посуд. Розпочато перехід до патріархату, коли чоловік почав займати керівну роль в родинному, господарському та громадському житті.

Рубила доби палеоліту Камяні знаряддя праці мезоліту
Мал. 1. Рубила доби палеоліту. Мал. 2. Камяні знаряддя праці мезоліту.

 

Камяні знаряддя праці неоліту

Мал. 3. Камяні знаряддя праці неоліту.

Енеоліт або мідно-кам`яний вік (5 тис. р. до н. е. – 3 тис. р. до н. е.). Це перехідний період від кам’яного віку до доби металів. Поряд із кам’яними знаряддями праці почали виготовляти мідні. Відбувся перехід від мотичного до рільного землеробства. Поширення набувають ремесла – гончарство і ткацтво.

Бронзовий вік (3 тис. р. до н. е. – 1200 р. до н. е.). В цей час з'являється перший штучний метал – бронза (сплав міді й олова). Родова община змінюється сусідською, виникає майнова нерівність. Утверджується патріархат, а з роду виділяється парна сім'я. У бронзовому віці виникають перші цивілізації.

Залізний вік (1200 р. до н. е. – 700 р. до н. е.). Люди почали плавити залізо, знаряддя з якого були міцнішими і гострішими. В цей період значно зросла продуктивність праці, ремесло відокремилось від землеробства, здійснюється перехід до класового суспільства і держави.

2. Історичний розвиток людини

ІСТОРИЧНИЙ РОЗВИТОК ЛЮДИНИ

Узагальнена назва

Представник

Час появи

Перші знахідки

Загальна характеристика

Ранні

люди

 

Дріопітек

Більше 12–9 млн. років тому Нижня щелепа із зубами і плечова кістка дріопітека були знайдені у Франції в 1856 р. вченим Ларте. Був твариною, але він є найдавнішим предком сучасної людини.

 Австралопітек

(південна мавпа)

4,5 млн. років тому  Вперше рештки австралопітека були знайдені у 1924 році на півдні Африки в Таунгі (ПАР) і описані у 1925 р. Робертом Дартом: скроня маляти, відомого як «Бебі із Таунга»  Людиноподібна тварина. Вона могла ставати на задні кінцівки. Пряма хода давала змогу озиратися довкола, а також в передніх кінцівках тримати палицю або каменюку. Але її дії були несвідомими.

Homo habilis

Homo habilis –

людина вміла

1,75 млн. років тому

  Перші рештки були відкриті археологами Луїс і Мері Лікі в 1960 р. в ущелині Олдувай (Танзанія). В 1964 р. вони були описані.

Ця людина могла пристосувати форму скельних уламків або дерев’яної палки до своїх дій. Проте ці дії ще були несвідомими.
Архантроп

Homo erectus – людина прямоходяча

(до цього виду належать пітекантроп і синантроп)

1,5 млн. років тому Перші знахідки знайдені на о. Ява в 1890–1892 рр. голландським вченим Е. Дюбуа Середнього зросту, міцної статури, вміли виготовляти знаряддя праці й користуватися ними. Також, для своїх потреб користувались вогнем, але в той же час не вміли його добувати. Зазвичай отримували вогонь від удару блискавки, після чого намагались як найдовше його зберегти.
 Палеоантроп

Неандерталець

 Близько 150–40 тис. років тому  Знайдений в долині Неандерталь (Німеччина) у 1856 р.  Зріст цієї людини становив близько 165 см. Вона мала масивне чоло, короткий тулуб. Неандертальці почали будувати житла з кісток великих тварин укриваючи їх шкурами. Вміли самостійно добувати вогонь, навчилися робити кам’яне скребло, дерев’яний спис із кам’яним наконечником. Жили первісним стадом. Неандертальці полювали на мамонтів, коней, бізонів та інших великих тварин, використовуючи при цьому загінне полювання.
Неоантроп

Homo sapiens – людина розумна

Кроманьйонець

(Кроманьйонець)

Близько 40 тис. років тому  Перші знахідки датуються 1868 р. та відносяться до гроту Кро-Маньйон (Франція) де були відкриті французьким археологом Л. Ларте. Це людина сучасного типу. Зріст становив 1,7–1,8 м., голова з високим округлим лобом, виразними й чіткими рисами обличчя. Кроманьйонці вміли виготовляти різні знаряддя праці, прикраси, будували міцні кістяні житла, шити теплий одяг із шкур тварин.


3. Форми суспільної організації  

 Форми суспільної організації за первісних часів.

Мал. 4. Форми суспільної організації за первісних часів.

 

Поселення кроманьйонців

Мал. 5. Поселення кроманьйонців.

4. Перші системи влади

На зміну родовій общині в епоху розпаду первісного суспільства та зародження класового суспільства прийшла сусідська громада (община). Кожну громаду очолював старійшина, а плем’я – вождь. Вони обиралися на народних зборах усіх членів общини. Поступово старійшини та вожді перетворювалися на знать, посідаючи панівне становище. Так у суспільстві виникла перша форма влади. Крім того, посилюється нерівність між людьми, наслідком якої є поява експлуатації. Одночасно починає формуватися держава, яка захищає інтереси панівних класів.

5. Первісне мистецтво

Найпоширенішими шедеврами мистецтва первісних часів є малюнки різних тварин (биків, оленів) та сцен із полювання на стінах та стелях печер. У 1879 р. один із археологів у печері Альтаміра (Іспанія) відкрив величезну кількість зображень биків. А в 1940 р. була знайдена печера Ляско (Франція), в якій на стінах і стелі були намальовані різні дикі тварини – бізони, бики, коні, олені та ін.

Малюнок первісної людини. Голова оленя (Франція) Первісний малюнок із зображеннями биків (Франція)
Мал. 6. Малюнок первісної людини. Голова оленя (Франція). Мал. 7. Первісний малюнок із зображеннями биків (Франція).

6. Первісні форми релігії

Первісні форми релігії.

 Мал 8. Первісні форми релігії.