СВІТ НАПРИКІНЦІ ХVІІІ – У ХІХ СТ.

1. СВІТ НАПРИКІНЦІ ХVІІІ– У ХІХ СТ.

1. Просвітництво

Доба просвітництва – це епоха нових ідей і уявлень про устрій суспільства. Основні її представники були французами і жили в першій половині ХVІІІ ст. Відомим просвітителем був Шарль Луї Монтеск`є (1689–1755). У 1748 р. він у Женеві опублікував працю «Про дух законів», у якій виклав свої погляди. Монтеск`є виступав проти абсолютної монархії, найкращим державним устроєм він вважав конституційну монархію з розподілом влади на три гілки: законодавча, виконавча і судова. Держава на думку мислителя мала забезпечити свободу слова, друку, зібрань, віротерпимість, рівність усіх перед законом і недоторканість приватної власності. Монтеск`є наполягав на необхідності відокремлення церкви від держави. Він відкидав учення церкви проте, що все у світі розвивається з волі Бога.

Шарль Луї Монтеск`є

Мал. 1. Шарль Луї Монтеск`є.

Вольтер (1694–1778) у своїх творах різко критикував привілеї дворянства і самоправства королів. Він засуджував абсолютизм, однак вважав владу освіченого монарха корисною для країни. Вольтер рішуче засуджував католицьку церкву, вважаючи її причиною багатьох бід людства. Але в той же час він наполягав на збереженні релігії, тому що вважав, що тільки страх перед Богом триматиме народ у покорі. На думку Вольтера найбільш справедливим суспільним устроєм був той, що забезпечував свободу, рівність у правах і недоторканість приватної власності.

Вольтер

Мал. 2. Вольтер.

Дені Дідро (1713–1784) був прихильником обмеженої монархії і також засуджував абсолютизм. Він виступав за усунення майнової нерівності, віротерпимість, недоторканість приватної власності та економічну «свободу». Дідро критикував існуючу церкву і релігію він наполягав на створенні нової «природної релігії».

Дені Дідро

Мал. 3. Дені Дідро.

Жан Жак Руссо (1712–1778) взагалі відкидав можливість збереження монархії та виступав за створення демократичної республіки. Він виступав проти великої приватної власності, вважаючи, що тільки суспільство із дрібних власників може бути справедливим. Руссо вважав, що всі люди мають бути рівними в правах, а інтереси однієї людини мають бути підпорядковані інтересам усього суспільства. Він також виступав проти церкви, але водночас, визнавав необхідність збереження релігії, як основи людської стриманості.

Жан Жак Руссо

Мал. 4. Жан Жак Руссо.