Дієслово / das Verb

12. Пасивний стан / Passiv

Passiv, пасивний стан, виражає спрямованість дії на підмет, утворюється за допомогою дієслова werden у всіх часових формах і Partizip II перехідних дієслів. (Passiv не можуть утворювати такі дієслова: haben, bekommen, erfahren, besitzen, interessieren, wissen, kennen, zählen і деякі інші). Розходженню між активом і пасивом видно на такому прикладі:

  • Ich lese ein Buch. (Aktiv)  –  Das Buch wird gelesen. (Passiv).

У першому peченні іменник das Buch в Akkusativ являє собою прямий додаток до перехідного дієслова lesen. Він означає предмет, на який спрямована дія. У другому реченні спрямованість дії зберігається, але іменник, що позначає предмет, на який спрямована дія, стоїть у Nominativ і є пасивним, а дієслово має пасивну форму.

Passiv має ті ж часові форми, що і розглянутий раніше актив. Präsens і Präteritum Passiv утворюються відповідно з Präsens чи Präteritum дієслова werden і Partizip II основного дієслова:

  • Präsens Passiv  –  er wird gefragt
  • Präteritum Passiv  –  er wurde gefragt     

Perfekt і Plusquamperfekt Passiv утворюються з відповідної форми дієслова werden і Partizip II основного дієслова. Partizip II дієслова werden має тут особливу форму worden, що ставиться наприкінці речення після Partizip II основного дієслова:

  • Perfekt Passiv  –  er ist gefragt worden
  • Plusquamperfekt Passiv  –  er war gefragt worden     

Futur Passiv утворюється з Futurum дієслова werden і Partizip II основного дієслова: er wird gefragt werden. В Passiv звичайно вживається в реченнях без вказівки на дійові особи, тобто в них представлений підмет, що позначає предмет,  на який спрямована дія, і присудок  –  дієслово в формі Passiv. Такий пасив називається двочленним:      

  • Der Brief ist geschrieben worden. Das Haus wird gebaut.

 

ТРИЧЛЕННИЙ ПАСИВ

Якщо в реченні вказується дійова особа чи предмет, за допомогою якого виконується дія, такий Passiv називається тричленним. Дійова особа вводиться в речення з прийменником von, а предмет, за допомогою якого виконується дія, вводиться прийменниками durch чи mit:

  • Die Tür wird von der Mutter leise geöffnet. Der Hafen und die Stadt wurden durch eine Eisenbahn verbunden. Der Brief ist mit Bleistift geschrieben worden.

 

БЕЗОСОБОВИЙ ПАСИВ

У реченнях з безособовим Passiv є відсутнім підмет, що позначає предмет, на який спрямована дія. Як формальний підмет при прямому порядку слів уживається безособовий займенник es. При зворотному порядку слів він опускається. Присудок стоїть у 3-й особі однини:

  • Es wurde laut gesprochen. Im Zimmer wird gesungen und gelacht.

 

НЕОЗНАЧЕНА ФОРМА ПАСИВНОГО СТАНУ

Infinitiv Passiv, особлива форма інфінітива, утворюється з Partizip II основного дієслова й інфінітива werden:

  • gelesen werden, geschrieben werden, gemacht werden.

Infinitiv Passiv часто вживається в сполученні з модальними дієсловами müssen, sollen, können, dürfen:

  • Dieses Buch soll gelesen werden. Diese Arbeit kann leicht gemacht werden.

Такі речення перекладаються як «Ця книга повинна бути прочитана» і «Цю книгу треба прочитати», «Ця робота може бути легко зроблена» чи «Цю роботу можна легко зробити».

Бережна В.В., Пантелєєва С. В. Довідник старшокласника та абітурієнта. Німецька мова. – Х.: ТОРСІНГ ПЛЮС, 2006. – 336 с.