12. ТЕОРІЯ ЕЛЕКТРОЛІТИЧНОЇ ДИСОЦІАЦІЇ

12. ТЕОРІЯ ЕЛЕКТРОЛІТИЧНОЇ ДИСОЦІАЦІЇ

12.3. Ступінь дисоціації. Фактори, що впливають на ступінь дисоціації

Для кількісної характеристики електролітичної дисоціації використовують поняття ступінь дисоціації – відношення кількості молекул, що розпались на іони (n) до вихідної кількості молекул (N):

степень диссоциации

де a (альфа) – безрозмірна величина, виражається у частках від одиниці або у %.

Якщо електроліт дисоціює повністю, то a = 1 або 100%. Для неелектролітів a = 0 або 0%.

Ступінь дисоціації ацетатної кислоти СН3СООН у 0,01 М водному розчині при 18 0С становить 4,3×10-2 або 4,3%. Це означає, що із 1000 розчинених молекул СН3СООН лише 43 розпадаються на іони за схемою:

СН3СООН ↔ СН3СОО + Н+

утворюючи при цьому 43 катіони Н+ та 43 аніони СН3СОО, а решта 957 молекул СН3СООН перебувають у недисоційованому стані.

Ступінь дисоціації залежить від природи розчиненої речовини, розчинника, температури розчину та його концентрації і наявності у розчині інших електролітів.

Розглянемо докладніше вплив цих факторів.

Природа розчиненої речовини суттєво впливає на ступінь дисоціації. Так, ступінь дисоціації 0,1 М водного розчину HClO (0,055%) набагато менший ніж ступінь дисоціації 0,1 М водного розчину СН3СООН (4,3%) за тих же умов.

Природа розчинника. У полярних розчинниках (вода, ацетатна кислота) електролітична дисоціація відбувається в різній мірі. Так. у водних розчинах ступінь дисоціації тих же речовин вищий, ніж у оцтовокислих. Інший приклад – у водному розчині ацетатна кислота дисоціює, а у бензені С6Н6 – перебуває у недисоційованому стані.

Зі зростанням температури ступінь дисоціації, як правило, зростає за рахунок послаблення іонних зв’язків у молекулах електролітів.

При зменшенні концентрації електроліту, тобто при розведенні розчину, ступінь дисоціації зростає, оскільки зростають відстані між іонами в розчині і зменшується ймовірність об’єднання їх в молекули.

Наявність у розчині інших електролітів. Згідно з принципом Ле-Шательє при зростанні концентрації однойменних іонів у розчині електроліту ступінь дисоціації зменшується. Так, при додаванні до водного розчину ацетатної кислоти СН3СООН ацетату натрію СН3СООNa, рівновага зміщується у бік недисоційованих молекул кислоти:

СН3СООН ↔ СН3СОО + Н+

СН3СООNa → СН3СОО + Na+.

Аналогічний ефект буде при підкисленні розчину, що веде до зростання концентрації катіонів Н+.

Якщо ж до вихідного розчину кислоти додати лугу (NaOH), то ступінь дисоціації зросте, оскільки з реакційного середовища виводяться іони Н+:

СН3СООН + ОН ↔ СН3СОО + Н2О.

За величиною ступеня дисоціації електроліти поділяють на сильні, слабкі та середньої сили.

Електроліти, ступінь дисоціації яких у відносно концентрованих розчинах становить понад 30% називають сильними. Вони практично повністю дисоціюють на іони у розчинах будь-якої концентрації. До них відносять більшість солей, мінеральних кислот, лугів.

Електроліти, ступінь дисоціації яких у відносно розведених розчинах становить менше 3% називають слабкими. До них відносять більшість органічних і деякі мінеральні (HClO, H2S, H2CO3) кислоти, нерозчинні основи (Al(OH)3, Zn(OH)2, NH4OH). Вода теж є слабким електролітом.

Електроліти, ступінь дисоціації яких більший ніж 3% та менший ніж 30%середньої сили. Вони практично повністю дисоціюють на іони у розчинах будь-якої концентрації. Це – деякі неорганічні кислоти (H2SO3, H3PO4, HNO2) та основи (Mg(OH)2).

Визначити силу мінеральної оксигеновмісної кислоти можна за формулою Е(ОН)nОm, де Е – центральний атом. Якщо m < 2, кислота слабка, m ³ 2 – сильна (табл. 12.1). Це пояснюється тим, що атоми Оксигену відтягують на себе спільні електронні пари і електронна густина від ОН-груп зміщується до атома кислотоутворючого елемента, зв’язок Н–О в ОН-групі стає полярнішим:

Чим поляризованіший зв’язок, тим він слабший і тому кислота сильніша.

Таблиця 12.1

Сила кислот складу Е(ОН)nОm

Формула

Е(ОН)nОm

m

Сила кислоти

HNO2

HNO3

H2SO3

H2SO4

HClO

HClO4

N(OH)O

N(OH)O2

S(OH)2O

S(OH)2O2

Cl(OH)

Cl(OH)O3

1

2

1

2

0

3

слабка

сильна

слабка

сильна

дуже слабка

дуже сильна