35. Спирти

Метанол і етанол

Метанол (метиловий спирт, карбінол) СН3ОН – найпростіший одноатомний спирт, безбарвна легкорухлива рідина з температурою плавлення 97 °С, кипіння 64,7 °С. Він є сильною отрутою (вживання невеликої кількості викликає втрату зору, великої – смерть).

Для нього характерні наведені раніше властивості спиртів:

Сучасний спосіб добування метанолу – каталітичний синтез з оксиду вуглецю (II) і водню за температури 300 – 400 °С, тиску 50 мПа та наявності каталізаторів – оксидів цинку та міді (II):

СО + 2Н2 = СН3ОН.

Метанол добувають також під час сухої перегонки дерева. Його застосовують як розчинник, а також для добування формальдегіду, деяких барвників, фотореактивів, фармацевтичних препаратів.

Етанол (етиловий спирт) СН3СН2ОН– безбарвна легкорухлива рідина. Температура кипіння 78,3 °С, замерзання – 114 °С. Ця речовина змішується з водою в будь-яких співвідношеннях.

Для етанолу характерні наведені раніше властивості спиртів, його одержують такими способами: бродінням харчової сировини та рослинних матеріалів, а також гідратацією етилену.

Вихідною сировиною для виробництва спирту за першим способом є продукти, що містять багато крохмалю: картопля, хлібні злаки та ін. Добута з крохмалю глюкоза або виноградний цукор С6Н12О6 під дією ферментів, виділених дріжджовими грибами, розпадається на спирт та оксид вуглецю (IV):

С6Н12О6 = 2С2Н5ОН + 2СО2.

Етанол добувають не тільки з харчових продуктів, але й з відходів деревини.

Промисловим способом одержання етанолу є синтетичний, який полягає у прямій гідратації водяною парою етилену, який у великих кількостях утворюється під час крекінгу нафти:

СН2=СН2 + Н2О = СН3СН2ОН.

Реакція відбувається під тиском 7,5–10 мПа, за температури 260300 °С і наявності каталізаторів.

Етанол має важливе значення для народного господарства. Велика його кількість використовується для одержання синтетичного каучуку за способом С. Лебедєва, диетилового етеру, барвників, оцтової кислоти, бездимного пороху, виробництва пластмас, консервування анатомічних препаратів (п. 22.5), як паливо в двигунах внутрішнього згорання, як розчинник під час виготовлення одеколонів, ліків, лаків.